Actualitat

L’Harmonia amb la llibertat d’expressió

Des de l’Ateneu L’Harmonia volem mostrar el nostre rebuig davant dels diversos atacs a la llibertat d’expressió que s’estan produint darrerament. A l’Ateneu entenem la cultura com a un mitjà de transformació social, i alhora com a eina per a generar pensament crític. I entenem com a pensament crític aquell que té el poder de remoure consciències, de qüestionar, de reflexionar, creat amb total llibertat independentment de quin sigui el seu contingut.

En el moment que es censuren exposicions d’art com ha passat a la fira ARCO de Madrid el passat 21 de febrer de 2018 -on Ifema ha censurat l’obra Presos polítics a l’Espanya contemporània, de l’artista Francisco Sierra, que consisteix en un panell de 24 fotografies on es veuen els rostres pixel·lats dels activistes socials i polítics catalans que són a presó provisional des de fa més de cent dies-; en que s’envia cantants a la presó com és el cas del raper José Miguel Arenas Beltrán, conegut com a Valtonyc, a qui el Tribunal Suprem ha ratificat la sentència de tres anys i mig de presó per haver compost i cantat una cançó que feia una crítica a la monarquia espanyola; en què se segresten llibres i es prohibeix la seva impressió i comercialització, com ha passat amb Fariña, un llibre escrit pel periodista Nacho Carretero que tracta sobre la història del narcotràfic gallec; en què es demanden editorials com és el cas de Libros del K… és que ens volen fer callar. Perquè són expressions que “molesten” a l’Estat.

I aquesta censura l’hem viscut més intensament aquests darreres dies, però no oblidem que des de l’entrada en vigor de la Llei Mordassa l’any 2015expressar-se de manera crítica amb el sistema ha comportat denúncies d’artistes, d’escriptors i escriptores, de periodistes, d’usuaris i usuàries de les xarxes socials que expressaven la seva disconformitat davant de situacions d’injustícia social i d’abusos de poder.

La cultura ara més que mai ens ha de servir per mantenir viu el pensament crític. I per molt que es pensin que no hi haurà pensament crític sense llibertat d’expressió, aquest hi continuarà sent ara i sempre. I és ara quan hem de rebutjar enèrgicament tots els atacs que vagin en contra de poder expressar-nos lliurement.

Com diria Gioconda Belli, la solidaritat és la tendresa dels pobles i des de L’Harmonia volem transmetre tota la solidaritat a aquelles persones a qui dia rere dia els intenten tallar les seves ales de llibertat.

Simple Share Buttons