Actualitat

Una victòria de la Plataforma Residu Zero

La Plataforma Ciutadana Residu ZERO celebra com una primera victòria del moviment ciutadà l’aprovació de la moció per establir la Moratòria a la incineració de residus pel ple del Parlament de Catalunya.El passat 5 de març es va debatre una moció amb tres punts presentada per la CUP que recollia la proposta inicial de la Plataforma Ciutadana Residu Zero. Els punts 1 i 3 es van aprovar (amb transaccions acordades amb els grups d’ERC i JxCat),  per part de la CUP, ECP, ERCi JxCat.

Punts 1 i 3 aprovats, amb els vots negatius del PSC, Ciutadans i el PP

  • 1. Establir una moratòria amb caràcter urgent a nous projectes d’incineració de residus urbans i industrials, utilitzant l’instrument legislatiu que es consideri adient, Decret, Llei d’acompanyament dels pressupostos, modificació de la planificació sectorial en matèria de residus, etc. Alhora dictar la suspensió de qualsevol tramitació actual en curs, fins que no s’aprovi la nova llei de prevenció de residus catalana que estableixi el procediment per a la ordenació dels residus produïts a Catalunya en base als objectius europeus en matèria de residus, els quals fan prevaldre la reducció, la reutilització i el reciclatge, en un marc d’economia circular. 
  • 3. En el termini màxim d’un any després de l’aprovació de la Llei de nova Llei de Prevenció de Residus i, conjuntament amb tots els agents implicats, es redactarà un Pla de tancament i desmantellament de les incineradores existents.

 

Des de la PRZ celebrem que el Parlament es pronuncií clarament i en termes reals per avançar cap a un canvi de paradigma del model de gestió de residus que estem patint de fa anys, model obsolet que comporta conflictes ambientals, un increment de les agressions al territori, el malbaratament de recursos i contribució a la crisi climàtica. El moviment ecologista i de defensa del territori i la salut s’ha vist reforçat en la lluita contra les infraestructures de tractament de final de canonada.

Amb tot, lamentem que no s’hagi pogut aprovar la moció 2 com a conseqüència de les pressions del poderós lobby del ciment que han pressionat els Departaments del Govern per a què no es donés suport a la moratòria “per a totes les autoritzacions d’ampliacions de tipologia o de quantitats de residus i de Combustibles Derivats de Residus amb qualsevol destinació industrial”.

Cal estar amatents per a què el Govern, el Departament de Territori i Sostenibilitat i el Conseller Damià Calvet, facin realitat l’acord parlamentari i estableixin “la moratòria amb caràcter urgent a nous projectes d’incineració de residus urbans i industrials, utilitzant l’instrument legislatiu que es consideri adient, Decret, Llei d’acompanyament dels pressupostos, modificació de la planificació sectorial en matèria de residus, etc”. Pensem que els projectes d’incineració presentats a Cercs, la gasificadora al Morell, i l’aprovació inicial de la Incineradora de Juneda, no han de ser aprovats.  

Les declaracions discursives del Govern i del Departament de Territori i Sostenibilitat s’han de correspondre amb accions reals per evitar les emissions de GEH. Les declaracions de la cimera pel Canvi Climàtic, la Llei i el Decret d’Emergència Climàtica reclamen no autoritzar noves activitats que incrementen la crisi climàtica i les agressions al territori a i a la salut.

Obrir amb urgència el debat social i procés participatiu real als moviments ciutadans, sobre la Llei Residu Zero de Prevenció de residus és una garantia per a què s’incorpori la jerarquia de residus de la UE: prioritzar la prevenció, reutilització i recuperació de materials versus el tractament de final de canonada com la incineració i els abocadors.

Front els lobbies que promouen les instal·lacions de tractament de residus final de canonada cal fomentar la reconversió industrial, la prevenció de residus i emissions, la responsabilitat completa dels productors que posen al mercat productes que es converteixen en residus, aplicar prohibicions i impostos a productes d’un sol ús, especialment de plàstics i prioritzar la reutilització. No permetre la crema de residus en incineradores o en fabriques de ciment com a substituts de combustibles fòssils i no permetre nous abocadors són accions clau per mostrar que les polítiques públiques estimulen l’avenç cap a un canvi de paradigma de model  de producció, consum i gestió de residus, la resposta necessària a la gravetat de l’emergència climàtica i ambiental a la qual cal donar resposta de futur.

Configuració de cookies


Tanca Més informació